Home |  

 

Verhaal deel 1

Ton Affourtit - Bouw van een Guillemot

Verhaal deel 1

Verhaal deel 2

Verhaal deel 3

Fotos deel 1

Fotos deel 2

Fotos deel 3

Home

 

 

 

Laatste update: Mei 21  2008  

 

Houten zeekajak bouw,

Dit stukje beschrijft de voorgang van de bouw van een houten zeekajak, die opgebouwd wordt uit houten latjes. Deze latjes worden verlijmd om een houten frame dat naderhand wordt verwijderd. De uiteindelijke sterkte wordt verkregen door een laag glasvezeldoek en 2 componenten epoxy hier overheen aan te brengen, zowel inwendig als uitwendig. Hierdoor wordt de boot onderhoudsvrij en waterdicht.  De boot wordt voorzien van waterdichte compartimenten en skeg.  

Bij de start van het project was ik niet van plan een zeekajak te gaan bouwen, echter het liep anders.

Deel 1:

In onze kast ligt een boek van “Nick Schade” getiteld  “The Strip-Built Sea Kayak”.  Eens jaren geleden gekocht in Port Townsend. Dit ligt ten westen van Seattle. In dit boek wordt nauwkeurig beschreven hoe je zelf een houten kajak kunt bouwen. Het intrigeerde mij hoe je uit rijen cijfertjes op een half A4-tje een totale kano kunt vastleggen. Ik heb me hierin verdiept hoe ik de cijfertjes moet interpreteren en heb voor één rib of schot dit eens op papier uitgewerkt. Wel aan de hand van de uitleg zoals die gegeven wordt in het boek. 

Na dit voorbeeld schot wil ik een ander schot zelf eens tekenen en eenmaal bezig heb ik maar besloten alle 16 schotten op papier te zetten. Ontspannend werk en leuk voor later was mijn gedachte, maar het is een begin van een weg die hierna alleen nog maar vooruit gaat. Niet te keren.

Een vriendin in Amersfoort is bezig met de bouw van haar eigen Canadese kano en ik bied aan haar te helpen  haar boot in de Epoxy te zetten. Hulp hierbij is altijd welkom en dit ontsteekt ook mijn eigen project. 

 

Er volgt de aanschaf van MDF plaat materiaal waarop het getekende papier wordt geplakt. Een hachelijk werkje omdat het behang plaksel het dunne papier bijna oplost. Het tekenen van de schotten en het uitzagen er van is een tijd rovend werk. Omdat het er zoveel zijn die zowel inwendig als uitwendig gezaagd moeten worden, vergt dit een aanhoudende nauwkeurig concentratie.

De schotten vormen samen met een uitgezochte kaarsrechte balk van 5 meter het inwendige frame  waarom heen met smalle latjes de boot gemaakt zal gaan worden. Deze schotten zijn naderhand weer van de balk af te schroeven zodat het geheel klein op geborgen kan worden. Het uitlijnen van de schotten is precisie werk.

Mijn gezaagde en gefreesde red cedar houten latjes van 6 mm dik, 18 mm. hoog en 5,5 m lang zijn nu in bestelling. Het geeft me een paar weken rust en ik kan ondertussen klein voorbereidend werk doen.

Zodra het project vordert en goed verloopt, volgt het tweede artikeltje.

Ton Affourtit - Assen

 

 

 

 

 

 

word to html converter html help workshop This Web Page Created with PageBreeze Free Website Builder  chm editor perl editor ide